Bemutatkozás

„A biztosítás az egyetlen termék, amit az ember már nem tud megvásárolni, amikor szüksége lenne rá!”

28 éves múlttal a hátunk mögött vagyunk a biztosítási piacon. Ezt a blogot és honlapot elsősorban ketten fogjuk írni, de természetesen más szakember véleménye is felbukkanhat. A célunk, hogy egyszerűen és mindenki számára közérthetően fogalmazzunk a pénzüggyel és biztosításokkal kapcsolatban és felhívjuk egyes dolgokra a figyelmüket, hogy tájékozottabbak legyenek és segíthessünk.
A biztosítást sokan egy misztikus területnek gondolják, ami úgy működik, hogy a biztosító a biztosítási díjat beszedi, és amennyiben kár történik, akkor a biztosító biztosan nem fog fizetni, mert lesz egy mondat a biztosítási szerződésben, ami alapján a kifizetést megtagadhatja. Ez természetesen nem igaz: a biztosítók fizetnek károkat, de tudni kell, hogy mire jó a biztosításom, mit biztosítottam, mennyire biztosítottam és végül hogyan kell a káromat megfelelően bejelenteni.
Az tény, hogy a biztosítók tulajdonosainak elvárása, hogy profitot termeljenek, ezzel nem lehet vitatkozni. Viszont a profitra azért is van szükség, hogy a jövőbeni kifizetések megtörténjenek. Azzal is nehéz vitatkozni, hogy a biztosítási feltételek a legtöbb esetben úgy vannak megfogalmazva, hogy az átlagember nem, vagy nehezen érti meg, ezek után nem csoda, hogy sokak csak azt tudják, hogy melyik az olcsóbb ajánlat és azt fogadják el.

Pedig ennek nem kell így lennie. Mindenképpen szükséges időt szentelni egy biztosítás megkötésére, hogy tudjuk milyen szerződést fogunk kötni. Például, ha az ember vesz egy mobiltelefont, akkor annak tudatában van, hogy egy 20 000 Ft-os készülék nem tudja ugyanazt, mint egy 200 000 Ft-os. A biztosításnál is pont hasonló a helyzet, ilyenkor az a kérdés, hogy mi a célom, vagyis ha nekem elég egy olcsó biztosítás, ami csak egy részét fedezi a várható káraimnak, akkor jól döntöttem és nem ér csalódás, ha viszont az olcsó biztosítástól várom el ugyanazt, mint egy drága biztosítástól, akkor csalódni fogok. Körültekintőnek kell lenni. Az olcsó biztosítás nem véletlenül olcsó, a biztosító pedig profitorientált. A biztosító „matematikusai” ezt az árat úgy számolják, hogy nyereséget termeljen a biztosítónak és nem feltétlenül Neked. Ez most kicsit durván hangzik. Kicsit hasonló ez a kaszinókban játszott ruletthez, ahol lehet a bankkal szemben fogadni, de hosszútávon biztos, hogy kevesebb pénzed lesz, mint mielőtt elkezdtél játszani, hiszen hosszútávon a bank nyer. Éppen ezért a biztosítást használd arra, amire való. Vagyis a biztosítsd be értékeidet, hiszen számodra ez a fontos. Legyen ez az egészséged, a jövőd, a kocsid, a lakásod vagy bármi más. Lássuk be a jövőt csak Nostredamus látta valamelyest előre, de mi nem látjuk előre, hogy hol, mikor, kivel mi fog történni. Minden eshetőségre fel kell készülni.